30a30.ir : هیلاری کلینتون، از نامزدهای کسب کاندیداتوری حزب دموکرات برای ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ است. او در دولت باراک اوباما رئیس جمهور کنونی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ به عنوان شصت و هفتمین وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا فعالیت کرد. از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ سناتور ایالات متحده از نیویورک بود. او همسر بیل کلینتون، چهل و دومین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و بانوی اول ایالات متحده از سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۱ است.

هیلاری که اهل منطقه کلان شهری شیکاگو است، در سال ۱۹۶۹ از کالج ولزلی که در آنجا نخستین دانشجوی سخنران مراسم دانشآموختگی شد، فارغالتحصیل شد. او در سال ۱۹۷۳، دکترای حرفه ای خود را از مدرسه حقوق ییل دریافت کرد. پس از گذراندن مدت کوتاهی به عنوان مشاور حقوقی در کنگره ایالات متحده آمریکا به آرکانزاس نقل مکان کرد و در ۱۹۷۵ با بیل کلینتون ازدواج کرد.
ابتکار اصلی او به عنوان بانوی اول ایالات متحده، برنامه مراقبت بهداشتی کلینتون ۱۹۹۳ بود که از رایگیری در سنا بازماند. در سالهای ۱۹۹۷ و ۱۹۹۹ او نقشی رهبری کننده در دفاع از ایجاد برنامه ایالتی بیمه سلامت کودکان، لایحه فرزندخواندگی و خانوادههای ایمن و لایحه استقلال نگهداری از کودکان بی سرپرست ایفا کرد. او به عنوان نخستین بانوی اولی که برای ارائه توضیحات به دادگاه احضار شده، در سال ۱۹۹۶ در برابر هیئت منصفه فدرال در خصوص مجادله وایتواتر شهادت داد، گرچه حین ریاست جمهوری همسرش در این خصوص یا دیگر تحقیقات هرگز اتهامی متوجه او نشد.

ازدواج او با رئیس جمهور در پی رسوایی جنسی بیل کلینتون سال ۱۹۹۸ سوژه توجه گسترده عمومی شد.
پس از این که شواهد روابط کلینتون با مونیکا لوینسکی غیرقابل مناقشه شد، هیلاری کلینتون بیانیهای علنی منتشر کرد و بر تعهد او به ازدواجشان تأکید کرد، ولی گزارش شده که به طور خصوصی از او شدیداً عصبانی بوده و مطمئن نبوده میخواهد ازدواجشان باقی بماند
واکنشهای عمومی متفاوت بود: برخی زنان استحکام و وقار او در امور خصوصی علنی شده را ستودند، برخی با او به عنوان قربانی رفتار بی عاطفه شوهرش همدردی کردند، دیگران او را به عنوان مؤید بی ملاحظگی شوهرش مورد انتقاد قرار دادند و دیگران او را متهم به ماندن در ازدواجی شکست خورده به منظور روشی برای حفظ یا حتی پیشبرد نفوذ سیاسی خودش مورد انتقاد قرار دادند.

او در خاطرات سال ۲۰۰۳ خود تصمیمش را برای ماندن در ازدواج مرتبط با "عشقی که دههها پایدار مانده بود" دانست و افزود: «هیچکس مرا بهتر از بیل نمیفهمد و بهتر از او نمیتواند مرا بخنداند. حتی پس از همه این سالها او هنوز جذابترین، نیروبخشترین و سرزندهترین شخصی است که هرگز دیدهام.»
کلینتون پس از نقل مکان به نیویورک، در سال ۲۰۰۰ به عنوان نخستین سناتور زن از نیویورک و نخستین بانوی اولی که برای منصب انتخابی رقابت کرده به سنای ایالات متحده برگزیده شد.
روحیه جنگ طلبی هیلاری موجب شد تا پس از حملات ۱۱ سپتامبر، او به جنگ افغانستان و قطعنامه عراق رای موافق دهد و به شدت از آن حمایت کند، ولی متعاقباً با نحوه اجرای جنگ عراق از سوی دولت جرج بوش و نیز بیشتر سیاستهای داخلی دولت بوش مخالفت کرد. کلینتون در سال ۲۰۰۶ بار دیگر به سنا برگزیده شد. او در رقابت برای کسب نامزدی حزب دمکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸، به اوباما باخت.
کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه در دولت اوباما از ژانویه ۲۰۰۹ تا فوریه ۲۰۱۳، جلودار پاسخ آمریکا به انقلاب های مردمی در کشورهای عربی و مدافع مداخله نظامی در لیبی بود. او مسئولیت کاستیهای امنیتی مرتبط با حمله ۲۰۱۲ بنغازی، که منجر به مرگ کارکنان کنسولگری آمریکا شد را پذیرفت، ولی از اقدامات شخصیش در آن خصوص دفاع کرد.

او از سوی مجله فوربس به عنوان پنجمین زن قدرتمند جهان در سال ۲۰۱۲ انتخاب شد.
کلینتون در یکی از مصاحبههای خود با بیبیسی و صدای آمریکا به حمایت ایالات متحده از تجمعات سیاسی داخلی ایران پرداخت و گفت: «از درون جنبش اعتراضی این صدا شنیده میشد که آمریکا باید مواظب باشد که طوری عمل نکند که عامل و حامی اصلی این جنبش جلوه کند چون اعتبار جنبش و امنیت هواداران آن به خطر میافتد. مثلاً در لیبی، مخالفان قذافی اعلام کردند که از هرگونه حمایت خارجی استقبال میکنند و ما هم حمایت کردیم، اما رهبران اعتراضات ایران چنین استقبالی نمیکردند.»
او در روز ۳۱ دسامبر ۲۰۱۲ در بیمارستان پِرزبیترین نیویورک به دلیل عارضه لخته خونی بستری شد. او هم چنین اواسط ماه دسامبر هنگامی که در خانه تنها بود به دلیل درمان یک ویروس معده دچار بیهوشی شد. درمان وی روز ۱۳ دسامبر آغاز و از او خواسته شد تا سفر به آفریقای شمالی و خاورمیانه که برای هفته بعد از آن تنظیم شده بود را لغو کند.

هیلاری کلینتون روز جمعه اول فوریه ۲۰۱۳ به طور رسمی از سمت خود به عنوان وزیر خارجه آمریکا کناره گیری کرد. جان کری در کابینه جدید باراک اوباما جایگزین کلینتون شد.
پس از ترک وزارت امور خارجه، این اولین بار پس از سی سال بود که او هیچ مقام دولتی نداشت. با این که جز استراحت برنامهای برای آینده اش نداشت، شروع به کار بر جلد دیگری از خاطراتش کرد و به همسر و دخترش به عنوان عضوی از بنیاد کلینتون پیوست. او در آنجا بر تلاشهای بر توسعه امور کودکان تمرکز کرد و در زمینه تلاش جهانی برای نامنویسی دختران در مدارس راهنمایی تلاش کرد. بنیاد شروع به پذیرش کمکهای مالی از دولتهای خارجی که از زمانی که او وزیر بود متوقف شده بود، کرد. او همچنین شروع به سخنرانیهای پولی کرد و حدود $۲۰۰٬۰۰۰ برای هر سخنرانی دریافت کرد. او همچنین به نیابت از بنیاد، برخی سخنرانیهای غیرپولی را انجام داد.
در آوریل ۲۰۱۵ هیلاری با شروع مبارزات انتخاباتیش از بنیاد کلینتون استعفاء داد و بنیاد اعلام کرد فقط از شش کشور اروپایی و استرالیا کمک مالی میپذیرد.
در سیاست خارجی کلینتون از راه حل دو دولت بین اسرائیل و فلسطینیان حمایت میکند. او خود را حامی سرسخت و تزلزل ناپذیر امنیت و ایمنی اسرائیل میخواند. او عدم حمایت از برخی شورشیان سوری را باعث بروز خلأ قدرت و ظهور داعش میداند.

کلینتون همچون بیشتر دمکراتهای عالی رتبه خواهان اقدام حکومتی برای مقابله با تغییر اقلیمی است.
کلینتون از تصمیم اجرایی رئیس جمهور اوباما برای تغییر سیاست مهاجرتی حمایت کرده است.
افراد نزدیک به او، سیاست اقتصادی او را بالا بردن حداقل دستمزد، بستن راههای گریز مالیات ابرشرکتها، کاستن از مالیات طبقه متوسط و سرمایهگذاری بر زیرساختها اعلام کردهاند.
در حال حاضرف هیلاری کلینتون در رقابت های انتخاباتی در حزب دموکرات پیشتاز است و به احتمال زیاد نامزد این حزب در انتخابات و رقیب اصلی دونالد ترامپ خواهد بود.
*جام نیوز
کد خبر: 1558317
فرستنده: 30a30.ir خبرنگار
گروه: اخبار و رویداد ها, بین الملل, خبرنامه
Tags: اسرائیل, جان کری, خاورمیانه , اوباما, فلسطین , باراک اوباما, هیلاری کلینتون, کلینتون, داعش, دموکرات, اولین رئیس جمهور زن آمریکا, انتخابات ریاست جمهوری آمریکا, حملات ۱۱ سپتامبر, دمکرات, انتخابات آمریکا, انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا, دونالد ترامپ, رئیس جمهور زن آمریکا